Keskiviikkona 16.9 oli kerhossa Soile Ridanpää ja Roosa Hellsten kertomassa ajankohtaista koronaviirus asiaa.Kuva Kosti

Suomihittikomedia The Mopomies ja sen Sisko.

Yhdistyksen jäsenet hakivat helpotusta Torstaina 5.8 koronaahdinkoon Haikan lavalta Pirkkalasta. Siellä esitettiin Katariina Leivon kirjoittama ja Suomen Musiikiteatterin toteuttama suomihittimusikaali The Mopomies ja sen Sisko. Musikaali oli nautinnollista ja viihdyttävää katseltavaa jossa pääosan esittäjät Petri ja Elisa Larikko tekivät upeat roolisuoritukset esittäessään eturivin Suomalaisia viihdetaiteilijoita ja heidän menestyskappaleitaan . Nautimme väliajalla kahvit maittavan kanelipullan kanssa ja näytelmän jälkeen lähdimme tyytyväisinä hymynkare suupielessä kotimatkalle suunittelemaan uusia kevennyksiä edelleen jatkuvaan koronakesään. Teatterimatkan järjestäjille isot Kiitokset onnistuneesta matkasta .

Haikan lava.

Vihtatalkoot.

Puheenjohtajan takapihalla pidettiin 25.6 ns.omatarve vihtatalkoot. Osanottajia oli kiitettävästi ja talkoot aloitettiin koivun kaadolla jonka Mimmi oli pohjustanut kaatokololla ja alkusahauksella . Mimmi Kosti ja Topi saivat koivun kaadettua siihen mihin piti ja siitä saatiin vihta aineet Takoot onnistuivat hyvin , seurustelun , makkaransyönnin ja kahvittelun merkeissä Mimmin toimiessa mainiona emäntänä ja sivutuotteena tuli tehtyä muutama vihtakin .

Kuvassa vas.Eemeli ,Raija ,Mirjam ,Kosti Topi ja Mirja työn touhussa.Kuva Anne.

Pikku-Ahveniston retki.

Hallituksen kevennettyä korona rajoituksia reilu parikymmentä yhdistyksen jäsentä kokoontui 17.6 Pikku-Ahvenistoon vaihtamaan kuulumisia makkaran paiston ja Arjan järjestämän kahvittelun merkeissä.Säätila oli pilvipoutainen yön sateen jäljiltä. Samalla pohdittiin kesän menoja joita jo odotetaa hiljaisen kevään jälkeen.

Kahvia odotellessa.

Makkarat tulossa.

Vanha-Räikkä.

Vanha-Räikkä Alamökistä päin nähtynä.

Maanantaisin Vanhalla-Räikällä kokoontuu laulukuoro ja samalla voivat pelaajat harjoitella erilaisia seurapelejä .

Luentotilaisuus.

Maanantaina 30.9 oli Tampereen pääkirjasto Metson luentosali Lehmuksessa PYNK/Pirkanmaan eläkeläispiiriyhdistysten neuvottelukunnan järjestämä luentotilaisuus Elämänlaatua ikäihmisille , sydämmellistä asiaa .

Tilaisuuden Tervehdyssanat lausui PYNK/ puheenjohtaja Vilho Ponkiniemi joka toimi samalla tilaisuuden juontajana .

Aluksi luennoi Eläkeläisliittojen etujärjestön EETU ry puheenjohtaja Anneli Taina joka käsitteli aiheessaan Eläkeläisten edunvalvontaa yhteistyönä yhteiskunnassa. EETU antaa lausuntoja , julkaisee kannanottoja ja pitää yhteyttä keskeisiin päättäjä-ja vaikuttajatahoihin kuten Kelaan , eduskuntaan ja ministeriöihin , Eläketurvakeskukseen , Kuntaliittoon ja Työeläkevakuuttajat TELAan . EETUn toimintaan pääsee tutustumaan seuraavasta linkistä. https://eetury.fi Kuvassa Anneli Taina .

Tampereen kaupungin tervehdyksen toi TampereSenior ohjelman projektijohtaja Anne-Mari Ahonen .

TampereSenior - Ikääntyvä yhteiskunta mahdollisuutena-ohjelma etsii uusia keinoja varmistaa ikäihmisille tyytyväinen ja onnellinen elämä .Ohjelman tavoitteena on kehittää palveluja ja palvelurakennetta niin , että se tukee ikäihmisen hyvinvointia ja terveyttä sekä lisää heidän aktiivista ja toimintakykyistä elämää . Ohjelmasta kiinnostuneet saavat lisätietoja projektijohtajalta Anne-Mari.Ahonen@tampere.fi

Seuraavana piti luennon Hyvinvointi vanhuudessa:Mitä se on ja miten sitä voidaan parantaa väitöskirjatutkija Katariina Tuominen ,Tampereen yliopiston Gerentologian tutkimuskeskuksesta . Tutkimuksessa haastateltiin yli 40 yli 90 v ikäihmistä heidän eri elämäntilanteista ,terveydestä ja digitaalisaation vaikutuksesta heidä elämäänsä . Myöskin sosiaalisilla suhteilla on suuri merkitys kotona asuville ikäihmisille. Tutkimuksen lisätietoja ja osoitteita löytyy https://tuni.fi sivuilta. Kuvassa alla Katariina Tuominen .

Väliaikakahvittelun jälkeen piti Hämeenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Ulla Harala luennon Ei sen näin pitänyt mennä-järjestö kulkee rinnalla . Luento antoi hyvän kuvauksen siitä mitä tapahtuu sydän ja verisuonitautia sairastavalle ihmiselle hänen saatuaan sydänkohtauksen. Nopea avunsaanti on ensiarvoisen tärkeää ja paranemisjaksossa vertaistuki auttaa toipumisen hyvään lopputulokseen . Järjestön toiminnasta saa hyvän kuvauksen https://hameenmaansydan.fi sivuilta. Kuvassa alla Ulla Harala.

Tilaisuus oli hyvin ajankohtainen ja kiinnostunutta kuulijakuntaa oli sali täynnä ,yhdistyksestämme oli hyvä osanotto ja aktiivisimmat osanottajat käyttivät hyvin puheenvuoroja . Järjestäjille iso Kiitos antoisasta tilaisuudesta joita toivoisi jatkossakin lisää.

Jenni Tarkkala vieraili kerhossamme kertomassa uudenlaisesta Huvi ja Virkistystoiminnasta Kaverus. Kerhon sijainti on Soppeentie 2 B 8 . Toiminta perustuu jäsenyyteen jossa on kk/maksu ja toiminta käsittää tapahtumia joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia . Konsepti lisää valintamahdollisuuksia toimintaa ja seuraa haluaville ikäihmisille .

Kesäretki
Seitsemisen Kansallispuistoon.

Keskiviikkoaamuna 17.7.2019 sonnustautui 31 reipasta eläkeläistä retki-eväät mukanaan Atro Vuolteen tilausliikenteen linja-autoon ja lähdimme matkalle Seitsemisen Kansallispuistoon . Sää oli poutainen ja lämpötila oli kesäisen lämmin.

Ensimmäinen kohteemme oli Koveron perinnetila Ikaalisten Juhtimäessä jonne saavuimme vajaa tunnin ajon jälkeen. Koveron kruununmetsätorppa perustettiin virallisesti v.1859 vaikka paikalla lienee asuttu jo vuosi aiemmin . Tila pysyi asuttuna aina 1960-luvun loppupuolelle asti. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Koveroa asutti Ananias Kovero perheineen . Sotien jälkeen tilanpito alkoi hiipua . Valtiolle tila myytiin viljelyksineen ja rakennuksineen v.1970.

Nykyisin Kovero on osa Seitsemisen kansallispuiston kulttuurimaisema-aluetta ja sitä on entisöity mahdollisimman tarkkaan vastaamaan perinteisen hevosmaatalouden aikaa eli vuosia 1927-1941 . Nykyisen päärakennuksen rakennustyöt alkoivat v.1881. Muita tilaan kuuluneita, mutta ajan saatossa tuhoutuneita rakennuksia ,kuten makasiini,paja ja riihi on hankittu lähiseudulta.

Koverolla kertoi kesäemäntä Ida Toivonen paikan historiasta ja toimii alueella opastus ja monenlaisissa työtehtävissä.

Opastuksen lomassa oli toki aikaa keinutella.

Koveron rauhallista pihapiiriä.

Lampaat ovat helppohoitoisia ja turisteille mieluisia rapsuteltavia.

13.7 pidetyt heinänteko talkoot olivat hyvin suositut , osanottajia oli n.30 hlö.

Koveron kesäisäntä pitää käskynjakoa pärekatto talkoolaisille.

Koveroon tutustumisen jälkeen jatkoimme matkaa Saari-Soljasille . Linja-autolla ajettava (tosin kuoppainen ) soratie meni Kortesalon torpan ja Jaulin kämpän ohittaen Saari-Soljasille. Alue käsittää 3 järveä Saari-Soljanen , Kirkas-Soljanen ja Musta-Soljanen . Alueella on kattava polkuverkosto ja tulenteko-ja telttailupaikkoja .

Soljasilla asetuimme katettuun tulenteko paikkaan jonne mahtui sisälle n.15-20 hlö kahvittelemaan ja eväitä syömään . Kahvittelun ja makkaran syönnin jälkeen retkeilijät lähtivät kävelylle tutkimaan lähiseutuja ja olipa joukossa pari innokasta onkijaakin.

Kosti hoiti vankalla rutiinilla kahvinkeiton ja Ilpo makkaroitten grillaamisen.

Soljasten suolla olivat Suomuuraimet hyvin menestyneet.

Retkeilijät nauttivat suomaisemasta.

Suomuuraimia pääsi jo maistelemaan.

Retki oli kokonaisuudessaan onnistunut ja matkan vetäjät olivat tyytyväisiä runsaaseen osanottoon . Sää suosi retkeilijöitä ja hyttysistä ei ollut suurempaa riesaa. Kiitoksia osanotosta Kosti ja Topi .