Kiireetöntä ja turvallista kotihoitoa Pirkanmaalla. Näin mainostaa toimintaansa Hoivapalvelu Valkokulta oy josta oli keskiviikkokerhossa toimintaansa esittelemässä Toimitusjohtaja Riikka Salakari oik. ja hänellä oli kumppanina Riikka Liehu.

Juhan johdolla päivitettiin tietokone osaamista. Osanottajia oli kiitettävästi.

Petri Mäki-Latvala SP Sinetistä kävi kertomassa pankkipalveluista

Maanantaisin Räikällä kokoontuu laulukuoro ja samalla voivat pelaajat harjoitella erilaisia seurapelejä .

Näin hauskaa oli osanottajilla Katja-Marika Mäkisen ohjaamalla Täsmäliikuntaa aivojesi hyväksi kurssilla.

Joulumyyjäiset.

Ylöjärven Eläkeläisillä on vuosikymmenten perinteet itsenäisyyspäivän myyjäisistä. Tänä vuonna 6.12 sää oli surkea , lumeton maa ja vettä satoi mutta siitä huolimatta Varikolle oli kokoontunut lukuisa talkooväki valmistelemaan myyjäisiä .

Myyntipöydät tulivat täyteen ahkerien käsien aikaansaannoksista oli käsitöitä, leivonnaisia , vihtoja ,koruja , linnunpönttöjä , arpoja ja keittiöstä sai höyrymakkaraa ja pullakahvit tekivät hyvin kauppansa .

Kaikille osapuolille askartelutöiden tekijöille , talkolaisille ja mukana olleille järjestäjille Iso Kiitos siitä työstä mikä mahdollisti myyjäisten pidon ja hyvän lopputuloksen . Kuvat Anne ja Topi

Ovet olivat kutsuvasti auki hyvissä ajoin.

Alkuryntäys muodosti jopa jonoja

Arpamyyjillä oli hymy herkässä.

Myös arpajaisvoittajilla oli syytä hymyyn .

Tontuilla on Joulunaika yhtä juhlaa.

Pikkujoulujuhlamme Koivupuistossa.

Perjantaina 22.11.2019 lähti Tilausajoliikenteen Atro Vuolteen linja-auto aikataulun mukaan kierrokselle noutamaan yhdistyksen Pikkujouluun lähtijöitä. Juhlapaikalle Antaverkassa ,Näsijärven rannalla sijaitsevaan Koivupuistoon saapui lähes täysi autollinen juhlijoita . Säätilassa ei ollut hurraamista , mutta silti odotukset korkealla asetuttin juhlapaikalle jossa Duo Marabe jo viritteli soittimiaan ja alkoi laulattamaan juhlaväkeä tutuilla joululauluilla . Laulutuokion jälkeen koitti illan kohokohta kun alkoi Jouluruokailu . Kun vatsat oli täytetty perinteisillä jouluruuilla, aloittivat soittajat tanssimusiikin .

Juhlaväestä löytyi paljon innokkaita tanssijoita , mutta Duo Maraben Matti haitarin kanssa ja solisti Raili pystyivät hyvin vastaamaan odotuksia ja esiintyjiin oltiin erittäin tyytyväisiä . Väliajalla juotiin joulutorttukahvit ja ilta sujui muuten vapaamuotoisen seurustelun ja tanssin merkeissä ja Koivupuiston anniskelupuoli piti nestetasapainon hallinnassa . Kellon lähetessä 22.00 tuli tilausbussi joka saatteli väsyneet juhlijat kotipysäkilleen muistelemaan mukavaa iltaa. Teksti ja kuvat topi

Duo Marabe

Kuvassa illan aktiivisin tanssija Mirjam sekä Matti ja Raili

Asiantuntija vierailuja.

Kerhossa vieraili 20.11.2019 Ami Mittilä SPR Ylöjärven osastosta pitämässä ensiapukurssia ja opastamassa sydäniskurin käyttöä .

Ensiapukurssilla kerrattiin toimintaa onnettomuuden tai sairaskohtauksen sattuessa. Tilannearvio, hätäensiavusta hätäilmoitukseen . Potilaan tutkiminen hätäensiapua varten . Elvytystapahtuma: kuinka suoritetaan peruselvytys ja hengityksen ja sydämentoiminnan turvaaminen . Sairaskohtaukset: Aivoverenkierron häiriöt ja oireet , rintakipu , epilepsia , diabetes ja allergiaoireet . Lopuksi oli Defibrillaattorin eli sydäniskurin käyttökoulutusta .

Asiat kiinnostivat ja kouluttaja joutui vastailemaan monenlaisiin kysymyksiin . Kuvassa alla Ami kertoo elvytyksestä ja opastaa sydäniskurin käyttöä jota pääsivät myös rohkeimmat osanottajat kokeilemaan .

23.10 vieraili Pirkanmaan Palo ja Pelastuslaitokselta Markku Suominen , joka piti ikäihmisille suunnatun paloturvallisuus koulutuksen . Koulutuksessa käsiteltiin mm. tulipalon kehittyminen , toiminta tulipalotilanteessa ,hätäilmoituksen tekeminen , palovaroittimen ja alkusammutuslaitteiden käyttö ja huolto .

Pienimuotoinenkin koulutus auttaa osaltaan toimimaan tilanteissa kun asioita kerrataan riittävän usein .

Luentotilaisuus.

Maanantaina 30.9 oli Tampereen pääkirjasto Metson luentosali Lehmuksessa PYNK/Pirkanmaan eläkeläispiiriyhdistysten neuvottelukunnan järjestämä luentotilaisuus Elämänlaatua ikäihmisille , sydämmellistä asiaa .

Tilaisuuden Tervehdyssanat lausui PYNK/ puheenjohtaja Vilho Ponkiniemi joka toimi samalla tilaisuuden juontajana .

Aluksi luennoi Eläkeläisliittojen etujärjestön EETU ry puheenjohtaja Anneli Taina joka käsitteli aiheessaan Eläkeläisten edunvalvontaa yhteistyönä yhteiskunnassa. EETU antaa lausuntoja , julkaisee kannanottoja ja pitää yhteyttä keskeisiin päättäjä-ja vaikuttajatahoihin kuten Kelaan , eduskuntaan ja ministeriöihin , Eläketurvakeskukseen , Kuntaliittoon ja Työeläkevakuuttajat TELAan . EETUn toimintaan pääsee tutustumaan seuraavasta linkistä. https://eetury.fi Kuvassa Anneli Taina .

Tampereen kaupungin tervehdyksen toi TampereSenior ohjelman projektijohtaja Anne-Mari Ahonen .

TampereSenior - Ikääntyvä yhteiskunta mahdollisuutena-ohjelma etsii uusia keinoja varmistaa ikäihmisille tyytyväinen ja onnellinen elämä .Ohjelman tavoitteena on kehittää palveluja ja palvelurakennetta niin , että se tukee ikäihmisen hyvinvointia ja terveyttä sekä lisää heidän aktiivista ja toimintakykyistä elämää . Ohjelmasta kiinnostuneet saavat lisätietoja projektijohtajalta Anne-Mari.Ahonen@tampere.fi

Seuraavana piti luennon Hyvinvointi vanhuudessa:Mitä se on ja miten sitä voidaan parantaa väitöskirjatutkija Katariina Tuominen ,Tampereen yliopiston Gerentologian tutkimuskeskuksesta . Tutkimuksessa haastateltiin yli 40 yli 90 v ikäihmistä heidän eri elämäntilanteista ,terveydestä ja digitaalisaation vaikutuksesta heidä elämäänsä . Myöskin sosiaalisilla suhteilla on suuri merkitys kotona asuville ikäihmisille. Tutkimuksen lisätietoja ja osoitteita löytyy https://tuni.fi sivuilta. Kuvassa alla Katariina Tuominen .

Väliaikakahvittelun jälkeen piti Hämeenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Ulla Harala luennon Ei sen näin pitänyt mennä-järjestö kulkee rinnalla . Luento antoi hyvän kuvauksen siitä mitä tapahtuu sydän ja verisuonitautia sairastavalle ihmiselle hänen saatuaan sydänkohtauksen. Nopea avunsaanti on ensiarvoisen tärkeää ja paranemisjaksossa vertaistuki auttaa toipumisen hyvään lopputulokseen . Järjestön toiminnasta saa hyvän kuvauksen https://hameenmaansydan.fi sivuilta. Kuvassa alla Ulla Harala.

Tilaisuus oli hyvin ajankohtainen ja kiinnostunutta kuulijakuntaa oli sali täynnä ,yhdistyksestämme oli hyvä osanotto ja aktiivisimmat osanottajat käyttivät hyvin puheenvuoroja . Järjestäjille iso Kiitos antoisasta tilaisuudesta joita toivoisi jatkossakin lisää.

Jenni Tarkkala vieraili kerhossamme kertomassa uudenlaisesta Huvi ja Virkistystoiminnasta Kaverus. Kerhon sijainti on Soppeentie 2 B 8 . Toiminta perustuu jäsenyyteen jossa on kk/maksu ja toiminta käsittää tapahtumia joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia . Konsepti lisää valintamahdollisuuksia toimintaa ja seuraa haluaville ikäihmisille .

Syyskuulumisia.

Syyskuu on kääntynyt lopuilleen ja kerhotoiminta on vilkkaassa vauhdissa. Yhdistyksen Räikältä saama kerhovuoro Maanantaisin klo 9-11 on saanut lupaavan vastaanoton ja olisi suotavaa että kävijöitä riittäisi myös jatkossa että voisimme pitää kerhotilat. Vanha Räikkä on uudistettu varsin mallikelpoisesti ja jatko näyttää kuinka kerhotoiminta Räikän tiloissa saa ns. tuulta purjeisiin .

Yhdistyksen laulukuoro on kokoontunut Arvin johdolla .

Käsityökerho aloitti syyskautensa.

18.9.2019 keskiviikkokerhossamme muistutin väkeä kovaa vauhtia lähestyvistä Varikon joulumyyjäisistämme. Perinteitäkin kunnioittaaksemme valikoimaa myyntipöydille olisi saatava. Kaikki halukkaat "paremmat silmälasit"ja teräväkärkiset sakset mukanaan olisivat hyvin tervetulleita kiipeämään Vanhan Räikän yläkerran Kapteenin kammariin askaroimaan nahasta koruja .Viisi rohkeaa naista saapui paikalle , itsetekemisen merkitys kaikilla kirkkaina mielissä . Intoa ja ideoita riitti , vaikka aihe ei suinkaan ollut helpoimmasta päästä . Vanha sanonta : Harjoitus tekee mestarin ohjenuoranamme kaksituntinen kului nopeasti . Oleellista on kokemusten kerääminen ja vielä ikääntyneenäkin halu säilyttää yhteys ympäröivään todellisuuteen ja siitä kumpuava elämänvoima evääksi tulevaisuuden haasteisiin . Kiitäen Arja ,valokuva Anne .

Kerhon jälkeen voi jäädä kahvittelemaan ja vaihtamaan ajatuksia .

Kesäretki
Seitsemisen Kansallispuistoon.

Keskiviikkoaamuna 17.7 sonnustautui 31 reipasta eläkeläistä retki-eväät mukanaan Atro Vuolteen tilausliikenteen linja-autoon ja lähdimme matkalle Seitsemisen Kansallispuistoon . Sää oli poutainen ja lämpötila oli kesäisen lämmin.

Ensimmäinen kohteemme oli Koveron perinnetila Ikaalisten Juhtimäessä jonne saavuimme vajaa tunnin ajon jälkeen. Koveron kruununmetsätorppa perustettiin virallisesti v.1859 vaikka paikalla lienee asuttu jo vuosi aiemmin . Tila pysyi asuttuna aina 1960-luvun loppupuolelle asti. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Koveroa asutti Ananias Kovero perheineen . Sotien jälkeen tilanpito alkoi hiipua . Valtiolle tila myytiin viljelyksineen ja rakennuksineen v.1970.

Nykyisin Kovero on osa Seitsemisen kansallispuiston kulttuurimaisema-aluetta ja sitä on entisöity mahdollisimman tarkkaan vastaamaan perinteisen hevosmaatalouden aikaa eli vuosia 1927-1941 . Nykyisen päärakennuksen rakennustyöt alkoivat v.1881. Muita tilaan kuuluneita, mutta ajan saatossa tuhoutuneita rakennuksia ,kuten makasiini,paja ja riihi on hankittu lähiseudulta.

Koverolla kertoi kesäemäntä Ida Toivonen paikan historiasta ja toimii alueella opastus ja monenlaisissa työtehtävissä.

Opastuksen lomassa oli toki aikaa keinutella.

Koveron rauhallista pihapiiriä.

Lampaat ovat helppohoitoisia ja turisteille mieluisia rapsuteltavia.

13.7 pidetyt heinänteko talkoot olivat hyvin suositut , osanottajia oli n.30 hlö.

Koveron kesäisäntä pitää käskynjakoa pärekatto talkoolaisille.

Koveroon tutustumisen jälkeen jatkoimme matkaa Saari-Soljasille . Linja-autolla ajettava (tosin kuoppainen ) soratie meni Kortesalon torpan ja Jaulin kämpän ohittaen Saari-Soljasille. Alue käsittää 3 järveä Saari-Soljanen , Kirkas-Soljanen ja Musta-Soljanen . Alueella on kattava polkuverkosto ja tulenteko-ja telttailupaikkoja .

Soljasilla asetuimme katettuun tulenteko paikkaan jonne mahtui sisälle n.15-20 hlö kahvittelemaan ja eväitä syömään . Kahvittelun ja makkaran syönnin jälkeen retkeilijät lähtivät kävelylle tutkimaan lähiseutuja ja olipa joukossa pari innokasta onkijaakin.

Kosti hoiti vankalla rutiinilla kahvinkeiton ja Ilpo makkaroitten grillaamisen.

Soljasten suolla olivat Suomuuraimet hyvin menestyneet.

Retkeilijät nauttivat suomaisemasta.

Suomuuraimia pääsi jo maistelemaan.

Retki oli kokonaisuudessaan onnistunut ja matkan vetäjät olivat tyytyväisiä runsaaseen osanottoon . Sää suosi retkeilijöitä ja hyttysistä ei ollut suurempaa riesaa. Kiitoksia osanotosta Kosti ja Topi .

Pokka pitää
Heinolan kesäteatteri.

Huolehtivainen matkavastaavamme Anja L. oli taas kerran laittanut tuulemaan ja soitellut teatterireissumme 11.7.2019 onnistumisen varmistamiseksi puhelun jos toisenkin. Niinpä me muut 32 matkaan lähtevää saimme luottavaisin mielin nousta paikallisen liikennöitsijän tilausbussiin sen kurvaillessa aamuisen sadekuuron raikastamassa ilmanalassa ennalta sovitun reitin mukaisesti. Ensimmäiseksi pysähdyimme Hollolan matkakeitaan notkuvien herkkupöytien äärelle . Josta kaikki muutkin tarpeemme tyydytettyinä siirryimme taas tien päälle.

Lahden kaupungin ohitettuamme jatkoimme kohti määränpäätämme.Sen saavutettuamme aistejamme alkoi hivellä Heinolan pikkukaupungin selvästi perinteitä arvostava ilme . Keskusta alueen kulttuuriympäristön kunnostetut vanhat upeat rakennukset olivat nautinnollista katsottavaa.Kesäteatterimiljöön puitteiden vetäessä meidät pian takaisin reaaliaikaan.

Jo heti näyttämön tummanpunaisten verhojen liu`uttua sivuun pääsimme mukaan Hyacinth Bucket`in vauhdikkaaseen ristiriitaisuuksien täyttämään tunnelmaan.Tätä "yläluokkaisena" itsensä mieltävää rouvaa esittänyt Jaana Saarinen tavoitti mielestäni ansiokkaasti sen oleellisen . Hyacinth ei ole paha eikä ilkeä vaikka välillä siltä tuntuukin. Hän on vain itsensä keskiössä , aina oikeassa oleva nainen . Omaten paljon sellaista , johon myöskin meistä itsestämme saattaa löytyä kosketuspintaa. Hänen pettämättömästä itsetunnostansa voisimme tarvittaessa omaksua hitusen myös itsellemme. Vauhdikkaassa esityksessä tilanteita riitti ja väliajalla siemaisemiemme pullakahveiden lisäksi aika kului nopeasti.

Paluumatkalla yhtä pysähtymiskertaa lukuunottamatta huristelimme takaisin kotiinpäin , taas yhtä kokemusta rikkanpana. Kiitos matkaseurasta Arja M.

Kyrösjärven kierros.

13.6.2019 sääkin suosi meitä. Taivaankannen peittänyt pilviverho sääteli meille sopivan alle kahdenkymmenen asteen lämpötilan . Jo aiemmin tutuksi tulleen ryhmänvetäjä Juhani Viidan tervetulotoivotusten saattelemina pakkauduimme Matkatieltä lähes viimeistä sijaa myöden täyttyneeseen isoon Vesilahden liikenteen turistibussiin. Aikataulun mukaisesti kuljettajamme Akseli Kerola tarttui ammattimiehen ottein auton rattiin ja lähdimme suunnistamaan kohti Hämeenkyrön,Viljakkalan ja Ikaalisten kansallismaisemia. Hämeenkyrön Pappilanjoen rantatöyräällä Frantsilan Kehäkukan kuppilassa siemaisemiemme leivoskahvien jälkeen ,auton nokka kääntyi Suomen ainoan Nobel-kirjailijan Frans Emil Silaanpään kotiseutumuseona toimivaa Töllinmäkeä kohti.


Kuvassa oppaaksemme saapunut Marja Lepola jonka ansiokkaalla tietämyksellä pääsimme kurkistamaan kansalliskirjailijamme värikkäisiin elämänvaiheisiin . Toisessa kuvassa on kuuluisa Töllinmäen savusauna joka toimi kirjailijan luomislähteenä. Jatkaessamme matkaa,Kyrösjärven rantoja myötäilevä maisemareitti esitteli meille osan kauneinta Pirkanmaata. Kumpuilevien peltoaukeiden lomassa kimmeltävien järvenselkien elävöittämässä maisemassa suuntasimme kohti Viljakkalaa. Juhani Viita ei jättänyt mitään näkemäämme arvailujen varaan , vaan jakoi koko ajan laajaa tietämystään seudun historiallisista kohteista ja tapahtumista huumorilla höystettynä.

Viljakkalan kirkon kupeella saimme oppaaksemme kuvassa esiintyvän Heli Smed'in . Hän kertoi ansiokkaasti seutukunnan historiasta ja kirkkorakennuksen vaiheista. Harrastunnelmaisen tilaisuuden päätimme laulamalla yhdessä ensimmäisen säkeistön Suvivirrestä , jonka jälkeen kirkonkellot juhlasoiton kumahduksilla saatoivat meidät Talvi-ja Jatkosodan sankarihautojen ,sekä 1918 Sisällissodan muistomerkkien äärelle . Kiitollisina muistelemaan sitä mittaamattoman kallista hintaa , jonka mennet sukupolvet joutuivat nykyisestä hyvinvoinnistamme maksamaan .

Edellisessä kuvassa mainio oppaamme Juhani Viita asettui Viljakkalan Kirkkomuseossa olevaan saarnatuoliin ,mutta ajan puutteen vuoksi puhe jäi pitämättä. Matkamme jatkui Ikaalisten Wanhan kauppalan yli 200 vuotiaan keltaisen puukirkon kupeelle. Sieltä oppaaksemme autoon nousi kuvassa oleva Leena Sälli valkoinen juhannusruusukimppu kädessään . Hänen vahvaan historiantuntemukseensa pohjautuva kerrontatapansa oli nautinnollista kuultavaa. Sitä täydentämään saapui vielä Kimmo Mattila harmonikkoineen , jolla esittämänsä potpuri Kovelahden masurkasta jäi varmuudella mieliimme . Leena Sällin opastuksella jatkoimme vielä Ikaalisten rikasta musiikkiperinnettä kuvastavaa nuottiavaimen muotoista lehmusten reunustamaa reittiä kierroksen . Jatkoimme 3-tien kupeessa sijaitsevan TeiTuvan notkuvien herkkupöytien äärelle .

Ennen viimeistä pysähdyspaikkaamme Pinsiön taimistoa , Juhani Viita näki tarpeelliseksi ainakin yrittää tietokilpailukysymyksillä aktivoida täysinäisten vatsojemme lannistavia aistejamme . Auto huristeli tasaista vauhtia kohti määränpäätämme Ylöjärven Matkatietä . N.8 tuntia kestänyt kiertoajelu Läntisen Pirkanmaan kansallismaisemassa kerrytti varmasti meille monille runsaasti elämyksellistä faktaan pohjautuvaa tietoa tutustumistamme kohteista. Kiitos Matkaseurasta. Arja M. teksti Topi kuvat .