Ulkoilutapahtuma.

Asenne ratkaisee tuumivat ne kymmenkunta yhdistyksen jäsentä jotka kokoontuivat 19.5 sateisena keskiviikkona Pikku-Ahveniston laavulle . Sade kuitenkin armahti retkeilijöitä ja saimme viettää laavulla mukavan tuokion ulkoilun, pelien ja makkaransyönnin merkeissä. Mimmi ja Anne pitivät hyvin huolen että tarjoiltavaa , makkaraa ja mehua riitti. Samalla suunniteltiin tulevaa kesää ja kaikkien toiveissa oli että saataisiin koronasta selkävoitto ja päästäisiin normaaliin toimintaan matkojen ym..merkeissä.

Kuvassa ketjunheitto kilpailu käynnissä jossa Mirja voitti naisten ja Ari miesten sarjan.

Kuvan tyylinäyte kuuluu Mimmille. kuva Anne.

Eläkeläiset ry:n Aluekierros.

Eläkeläiset ry:n tämänvuotinen alueellisten opinto-ja työpäivien sarja vietiin läpi 28.1-26.2. Paikallisyhdistysten ja aluejärjestöjen edustajille suunnattuja tilaisuuksia pidettiin yht.15 . Tilaisuuksista järjestettiin 4 lähikoulutuksena 2 etäyhteyksillä ja loput näiden yhdistelmänä.

Pirkanmaan tilaisuus pidettiin 12.4 etäyhteytenä. Ylöjärven Eläkeläisistä oli mukana puheenjohtaja ,sihteeri ja taloudenhoitaja. Kokoonnuimme Räikällä jossa oli hyvät mahdollisuudet seurata tilaisuutta joka kesti 10-14.30.

Puheenjohtajana oli Koulutussuunnittelija Tiina Rajala. Avauspuheenvuoron piti Toiminnanjohtaja Jan Koskimies joka puheenvuorossaan käsitteli mm. - ikäystävällistä Suomea -eläkeläisköyhyyttä -Eetu puheenjohtajuuskautta ,tulevia kunnallisvaaleja ja monia ajankohtaisia aiheita. Muita puheenvuoroja käyttivät mm.Eeva Rönkkö monikulttuurisuustyön suunnittelija, Anu Mäki järjestösuunnittelija ja Anna Eskola aluetyön suunnittelija, kukin omista aihepiireistään. Yhdistysten edustajat käyttivät hyvin puheenvuoroja jotka kokousteknisesti tulivat hyvin kuulluiksi. Ylöjärven edustajat olivat tyytyväisiä tilaisuuden antiin ja yhteenvetona etäkokous puolusti hyvin paikkaansa näin poikkeuksellisena aikana kun on tärkeää pysyä ajantasalla asioiden kanssa.

Syyskokous.

Ylöjärven Eläkeläiset ry:n syyskokous pidettiin 18.11 Varikolla. Yhdistyksen toimihenkilövalinnat menivät pääosin että "vanhat jatkavat". Puheenjohtajan valinnassa tapahtui muutos, Mirjam Paakeli halusi vuorotteluvapaalle ja Kosti Mantonen otti vetovastuun puheenjohtajuudesta. Vuoden 2021 toimintaa varjostaa käsilläoleva Koronapandemia kriisi ja sen mukaan yritetään toimia parhaamme mukaan.

Kuvassa oik.väistyvä puhj.Mirjam Paakeli vieressään Kosti Mantonen .Mirjamille kiitos hyvistä puheenjohtaja vuosista ja Kostille onnea tuleviin haasteisiin

Bingo.

Pelasimme kerhossa Bingoa jota vetivät yhdistyksen puuhanaiset Anne ja Taina ja palkintoina oli heidän leipomiaan joulu-pipareita .Kilpailu oli miellyttävää vaihtelua kerhossaoloon ja siihen osallistuttiin kiitettävällä innolla Bingo-emäntä Mimmin johdolla.

Kuvassa rivien tarkastajat Taina ja Anne sekä Bingo-emäntä Mimmi ja ensimmäisen palkinnon saaja Arja.

Kuponkien täyttäminen menossa.

Hyvän pelionnen tulos.

Ikäihmisille ovat pelit hyvää aivo-voimistelua niin kerhossa kuin kotioloissa. kuva Kosti

Keskiviikkona 16.9 oli kerhossa Soile Ridanpää ja Roosa Hellsten kertomassa ajankohtaista koronaviirus asiaa.kuva Kosti

Suomihittikomedia The Mopomies ja sen Sisko.

Yhdistyksen jäsenet hakivat helpotusta Torstaina 5.8 koronaahdinkoon Haikan lavalta Pirkkalasta. Siellä esitettiin Katariina Leivon kirjoittama ja Suomen Musiikiteatterin toteuttama suomihittimusikaali The Mopomies ja sen Sisko. Musikaali oli nautinnollista ja viihdyttävää katseltavaa jossa pääosan esittäjät Petri ja Elisa Larikko tekivät upeat roolisuoritukset esittäessään eturivin Suomalaisia viihdetaiteilijoita ja heidän menestyskappaleitaan . Nautimme väliajalla kahvit maittavan kanelipullan kanssa ja näytelmän jälkeen lähdimme tyytyväisinä hymynkare suupielessä kotimatkalle suunittelemaan uusia kevennyksiä edelleen jatkuvaan koronakesään. Teatterimatkan järjestäjille isot Kiitokset onnistuneesta matkasta .

Haikan lava.

Vihtatalkoot.

Puheenjohtajan takapihalla pidettiin 25.6 ns.omatarve vihtatalkoot. Osanottajia oli kiitettävästi ja talkoot aloitettiin koivun kaadolla jonka Mimmi oli pohjustanut kaatokololla ja alkusahauksella . Mimmi Kosti ja Topi saivat koivun kaadettua siihen mihin piti ja siitä saatiin vihta aineet Takoot onnistuivat hyvin , seurustelun , makkaransyönnin ja kahvittelun merkeissä Mimmin toimiessa mainiona emäntänä ja sivutuotteena tuli tehtyä muutama vihtakin .

Kuvassa vas.Eemeli ,Raija ,Mirjam ,Kosti Topi ja Mirja työn touhussa.Kuva Anne.

Vanha-Räikkä.

Vanha-Räikkä Alamökistä päin nähtynä.

Maanantaisin Vanhalla-Räikällä kokoontuu laulukuoro ja samalla voivat pelaajat harjoitella erilaisia seurapelejä .

Luentotilaisuus.

Maanantaina 30.9 oli Tampereen pääkirjasto Metson luentosali Lehmuksessa PYNK/Pirkanmaan eläkeläispiiriyhdistysten neuvottelukunnan järjestämä luentotilaisuus Elämänlaatua ikäihmisille , sydämmellistä asiaa .

Tilaisuuden Tervehdyssanat lausui PYNK/ puheenjohtaja Vilho Ponkiniemi joka toimi samalla tilaisuuden juontajana .

Aluksi luennoi Eläkeläisliittojen etujärjestön EETU ry puheenjohtaja Anneli Taina joka käsitteli aiheessaan Eläkeläisten edunvalvontaa yhteistyönä yhteiskunnassa. EETU antaa lausuntoja , julkaisee kannanottoja ja pitää yhteyttä keskeisiin päättäjä-ja vaikuttajatahoihin kuten Kelaan , eduskuntaan ja ministeriöihin , Eläketurvakeskukseen , Kuntaliittoon ja Työeläkevakuuttajat TELAan . EETUn toimintaan pääsee tutustumaan seuraavasta linkistä. https://eetury.fi Kuvassa Anneli Taina .

Tampereen kaupungin tervehdyksen toi TampereSenior ohjelman projektijohtaja Anne-Mari Ahonen .

TampereSenior - Ikääntyvä yhteiskunta mahdollisuutena-ohjelma etsii uusia keinoja varmistaa ikäihmisille tyytyväinen ja onnellinen elämä .Ohjelman tavoitteena on kehittää palveluja ja palvelurakennetta niin , että se tukee ikäihmisen hyvinvointia ja terveyttä sekä lisää heidän aktiivista ja toimintakykyistä elämää . Ohjelmasta kiinnostuneet saavat lisätietoja projektijohtajalta Anne-Mari.Ahonen@tampere.fi

Seuraavana piti luennon Hyvinvointi vanhuudessa:Mitä se on ja miten sitä voidaan parantaa väitöskirjatutkija Katariina Tuominen ,Tampereen yliopiston Gerentologian tutkimuskeskuksesta . Tutkimuksessa haastateltiin yli 40 yli 90 v ikäihmistä heidän eri elämäntilanteista ,terveydestä ja digitaalisaation vaikutuksesta heidä elämäänsä . Myöskin sosiaalisilla suhteilla on suuri merkitys kotona asuville ikäihmisille. Tutkimuksen lisätietoja ja osoitteita löytyy https://tuni.fi sivuilta. Kuvassa alla Katariina Tuominen .

Väliaikakahvittelun jälkeen piti Hämeenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Ulla Harala luennon Ei sen näin pitänyt mennä-järjestö kulkee rinnalla . Luento antoi hyvän kuvauksen siitä mitä tapahtuu sydän ja verisuonitautia sairastavalle ihmiselle hänen saatuaan sydänkohtauksen. Nopea avunsaanti on ensiarvoisen tärkeää ja paranemisjaksossa vertaistuki auttaa toipumisen hyvään lopputulokseen . Järjestön toiminnasta saa hyvän kuvauksen https://hameenmaansydan.fi sivuilta. Kuvassa alla Ulla Harala.

Tilaisuus oli hyvin ajankohtainen ja kiinnostunutta kuulijakuntaa oli sali täynnä ,yhdistyksestämme oli hyvä osanotto ja aktiivisimmat osanottajat käyttivät hyvin puheenvuoroja . Järjestäjille iso Kiitos antoisasta tilaisuudesta joita toivoisi jatkossakin lisää.

Kesäretki
Seitsemisen Kansallispuistoon.

Keskiviikkoaamuna 17.7.2019 sonnustautui 31 reipasta eläkeläistä retki-eväät mukanaan Atro Vuolteen tilausliikenteen linja-autoon ja lähdimme matkalle Seitsemisen Kansallispuistoon . Sää oli poutainen ja lämpötila oli kesäisen lämmin.

Ensimmäinen kohteemme oli Koveron perinnetila Ikaalisten Juhtimäessä jonne saavuimme vajaa tunnin ajon jälkeen. Koveron kruununmetsätorppa perustettiin virallisesti v.1859 vaikka paikalla lienee asuttu jo vuosi aiemmin . Tila pysyi asuttuna aina 1960-luvun loppupuolelle asti. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Koveroa asutti Ananias Kovero perheineen . Sotien jälkeen tilanpito alkoi hiipua . Valtiolle tila myytiin viljelyksineen ja rakennuksineen v.1970.

Nykyisin Kovero on osa Seitsemisen kansallispuiston kulttuurimaisema-aluetta ja sitä on entisöity mahdollisimman tarkkaan vastaamaan perinteisen hevosmaatalouden aikaa eli vuosia 1927-1941 . Nykyisen päärakennuksen rakennustyöt alkoivat v.1881. Muita tilaan kuuluneita, mutta ajan saatossa tuhoutuneita rakennuksia ,kuten makasiini,paja ja riihi on hankittu lähiseudulta.

Koverolla kertoi kesäemäntä Ida Toivonen paikan historiasta ja toimii alueella opastus ja monenlaisissa työtehtävissä.

Opastuksen lomassa oli toki aikaa keinutella.

Koveron rauhallista pihapiiriä.

Lampaat ovat helppohoitoisia ja turisteille mieluisia rapsuteltavia.

13.7 pidetyt heinänteko talkoot olivat hyvin suositut , osanottajia oli n.30 hlö.

Koveron kesäisäntä pitää käskynjakoa pärekatto talkoolaisille.

Koveroon tutustumisen jälkeen jatkoimme matkaa Saari-Soljasille . Linja-autolla ajettava (tosin kuoppainen ) soratie meni Kortesalon torpan ja Jaulin kämpän ohittaen Saari-Soljasille. Alue käsittää 3 järveä Saari-Soljanen , Kirkas-Soljanen ja Musta-Soljanen . Alueella on kattava polkuverkosto ja tulenteko-ja telttailupaikkoja .

Soljasilla asetuimme katettuun tulenteko paikkaan jonne mahtui sisälle n.15-20 hlö kahvittelemaan ja eväitä syömään . Kahvittelun ja makkaran syönnin jälkeen retkeilijät lähtivät kävelylle tutkimaan lähiseutuja ja olipa joukossa pari innokasta onkijaakin.

Kosti hoiti vankalla rutiinilla kahvinkeiton ja Ilpo makkaroitten grillaamisen.

Soljasten suolla olivat Suomuuraimet hyvin menestyneet.

Retkeilijät nauttivat suomaisemasta.

Suomuuraimia pääsi jo maistelemaan.

Retki oli kokonaisuudessaan onnistunut ja matkan vetäjät olivat tyytyväisiä runsaaseen osanottoon . Sää suosi retkeilijöitä ja hyttysistä ei ollut suurempaa riesaa. Kiitoksia osanotosta Kosti ja Topi .