Ystäväpäivänä 14.2.2024 kerhossa

Hyvät pullakahvit!

Arvi viihdytti meitä soitolla ja laululla.

Menossa mukana Eläkeläisten porukka.

Kosti toivotti kaikille hyvää joulua ja uutta vuotta.
Puuro oli hyvää

Eija lausui Arvo Turtiaisen runoja

Lauloimme joululauluja Arvin säestyksellä

Arja muisteli lapsuuttaan 1950-luvulla

Mirjami avasi tilaisuuden

13.12.2023 vietimme puurojuhlaa.

Ahkerien emäntiemme ansiosta puuro oli valmista puurojuhlan alettua klo 11.00

Alla pikkujoulujuhlamme kuvia.

Tässä kuvassa ohjelmasta vastannut juontaja-trubaduuri Juhani Viita.

Ylöjärven Eläkelaiset ry järjesti pikkujoulureissun Vesilahden Hukianhoviin. Ensin huristelimme bussilla Pirkanmaan alkujuurilla Lempäälän maisemissa. Sitten saavuimme Vesilahteen Hukianhovin perinteisen joululounaan äärelle. Kiireettömän aterian jälkeen vietimme tunnelmallisen pikkujoulujuhlan, jonka ohjelmasta vastasijuontaja-trubaduuri Juhani Viita. Lopuksi nautimme jouluiset iltapäiväkahvit. Retki oli 20.11.2023 21.11.2023.

VANHUSTENVIIKON KUVIA

Vanhus_tapahtuma_32.jpg (300×199)

Vanhusten viikon tapahtuma Ylöjärven kaupungintalolla 6.10 keräsi runsaan osanottajamäärän. Tapahtuman avauksen suoritti Eila Henriksson ja Matti Mikkola . Runsas ohjelmisto käsitti eri tahojen tervehdykset ,luentoja, taukojumppaa sekä kuoro-ja lauluesityksiä Arvi Saarisen (harmonikka) ja Pertti Lehtisen (viulu) säestyksellä . Tanssiryhmä esityksiä , sketsejä ja ukule-musiikki esitys . Kuvissa tilaisuuden avaus ja Eläkkeensaajien Ylöjärven yhdistyksen kuoroesitys . kuvat Marjukka.

Ikivihreät Romanttiset iskelmät konsertti Kangasala-talolla 28.9

Ikiliikkujatapahtuma 26.8.2023

Urheilutalon Ikiliikkujatapahtumassa oli Yhdistys edustettuna kuuden henkilön voimin. Yhdistyksen esittelypöydän ääressä ihmiset kyselivät toiminnastamme ja toivotimme heidät tervetulleiksi joukkoomme.

kuvassa alla vas.Pauli,Tellervo,Anne ja Hilkka kuva Marjukka

Nokian Työväenteatterin kesäteatteriesitys ei pettänyt tälläkään kertaa. 30.7 ollut esitys oli loppuunmyyty ja katsojat saivat hyvän vastineen rahoilleen. Esitys oli vauhdikas ja varsinkin viuluvirtuoosi Eeva Oksala ja harmonikkataiteilija Sami Varvio loistivat taidoillaan. Esityksen oli käsikirjoittanut ja ohjannut Heli Pitkänen .

Alakuvassa esityksen Ruunahevonen oli opetettu kumartamaan.

Anja Sundell 90 v 27.7.2023

Yhdistyksen edustajina Marjatta ja Topi kävivät Onnittelemassa entistä, pitkäaikaista taloudenhoitajaa Anja Sundellia . Tapasimme hyvin virkeän ja elämänmyönteisen päivänsankarin hänen kotonaan Vuorentaustassa. Tapaamisessa muistelimme eläkeläisaikoja ja maailman tapahtumia joissa eläkeläisillä riittää paljon seurattavaa.

Toivotamme Anjalle paljon Onnea ja Terveyttä tuleville vuosille .


Ulkoilupäivät Koukkujärvellä 11.7.23

Yhdistyksen kesäohjelmaan on kuulunut useampana vuonna Luontoretki tai Liikuntapäivä . Tänä kesänä järjestettiin liikuntapäivä "Koukkujärvi kakkonen" joka sai hyvän osanoton ja sää suosi tapahtumaa.

Tapahtuma aloitettiin ulkopeleillä Mölkyllä ja Ketjupelillä joissa ratkottiin mestaruudet. Päivä jatkui kakkukahvilla jonka jälkeen siirryttiin nuotiolle makkaraa käristämään ja saunomaan ja rohkeimmat kävivät uimassa . Yhdessäolon kruunasi Arvi jonka haitarinsoitosta pääsimme nauttimaan tuttuja kappaleita kuunnellen mm.Pyynikki valssi idyllisessä ympäristössä .

Emäntinä toimivat Mirja ,Taina ja Marjatta jotka hoitivat tarjoilut HYVIN .

Alla on kuvakooste päivästä kuvat Marjukka ja Topi .

Mölkkypelin mestari oli Anne ja ketjupelin mestari oli Arvi.

Tarjoilu teki hyvin kauppansa ja kakku syötiin loppuun.

Makkarat maistuu ja haitari soi.

Sokkomatka 7.6.2023

Juhani Viidan suunnittelema Sokkomatka täytti hyvin yllätysodotukset. Ikaalisten Auton kuljettaja Jaakko Lehtinen kiersi Ylöjärvellä heti alussa liikenneympyrän ja arvuutteli mihin suuntaan lähdetään ja siitä matka jatkui kohti Vammalaa jossa Pyymäen kahvilassa juotiin aamukahvit.

Ensimmäinen kohde oli Sarkia museo os. Sarkiantie 199 jossa meitä oli vastassa museon opas Sirkka-Liisa Pusa joka kertoi lyhyesti Kaarlo Sarkian elämästä ja tuotannosta ja esitteli museon. Alla kuvissa Sarkian museomäki , museon opas ja Kaarlo Sarkian huone jossa oli hänen kuuluisa kirjoituskoneensa.

Kiikassa oli Rukkiviikot 5-11.6 joten seuraava kohde oli sopivasti "Rukkitaivas" os. Koskitie 3 . Sauli Rajalan ylläpitämässä museossa oli uskomaton kokoelma Rukkeja ja monipuolista vanhan-ajan esineistöä. Parhaan kuvan paikasta saa kun käy paikan päällä katsomassa.

Osa yli 4000 rukin kokoelmaa ja Kaarlo Sarkian Rukkilaulu.

Sauli Rajala kertoo museon esineistä ja alla tippikannu on samalla toiveiden lähde.

Seuraava kohde oli Nahkaverstas Eliisa Marjaana joka on Kirsi ja Ilkka Syrenin luotsaama perheyritys os. Vakintie 15 Sastamala . Myymälässä oli tarjolla laukkuja , lompakoita ja erilaisia nahkavalmisteita monipuolinen valikoima .

Päivän kohokohta koitti kun menimme lounaalle Heinon leipomon ruokalaan. Ruoka vastasi odotuksia ja helpotti jaksamista loppupäivään .

Seuraava vierailu oli Huitun lammastilalla joka sijaitsee Mouhijärvellä os.Lampistentie 36 . Tilalla kasvatetaan suomenlampaita , norjan rygja -lampaita ja ahvenanmaan lampaita . Tilalla on myymälä jossa myydään lampaanlihaa ja villaa .

Huitun tilaesittely ja tilan lampaita joita voi käydä katsomassa esim. tohlopin takana Mediapoliksen puistossa.

Yläkuvassa osa matkalaisista asettui ryhmäkuvaan jonka otti kuljettaja.

Sokkomatkan päätteeksi poikettiin Herkkujuustolaan Mouhijärvellä jossa vaalitaan sveitsiläistä juustonvalmistusperinnettä suomalaisista raaka-aineista. Matka osoitti että mielenkiintoisia kohteita löytyy läheltäkin ja päivän aikana kerkiää moneen paikkaan. Uusia matkoja odotellessa nautitaan kesästä. Matkan kuvat ovat Marjukan ja Topin otoksia.

Eläkeyhdistysten kevättapaaminen.

Koleasta aamupäivästä huolimatta sujui Eläkeyhdistysten kevättapaaminen kulttuuritalo Sauriolla odotusten mukaisesti. Tilaisuuden järjestivät Eläkeläiset,Eläkeliitto, Eläkkeensaajat ja Seniorit. Kävijämäärä nousi yli 150 ja myyntitarjonta grillimakkarat , letut hillolla, mustamakkara ja kahvi ja pulla tekivät hyvin kauppansa.

Tilaisuuden musiikkiannista vastasi Arvi Saarinen ja kulttuuripäällikkö Minna Vallin kertoi kulttuuritoiminnasta ja sukututkija Torbjörn Nikus kertoi Saurion historiasta . Ohjelmassa oli lisäksi sketsejä ja arpajaiset. Alla Marjutin ottama kuvakooste.

Yläkuva Kosti kertoi Eläkeläisten terveiset ja alakuvassa liikenteenohjaajat.

Kauden päättäjäisjuhla.

Yhdistyksen kauden päättäjäiset pidettiin Varikolla 17.5 ulkoseinä remontin keskellä. Remontti ei haitannut juhlivaa yleisöä joka nautti perinteisestä ohjelmasta.

Arvin soitto ja laulu kuuluivat ohjelmaan joka muodostui puheenjohtajan alustuksesta, yhteislaulusta ,kahvittelusta , Arjan muisteluksista, sketsistä ja muusta pikkukivasta. Kesäloma alkoi , mutta kesän aikana on useampi mukava teatterimatka , luontoretki ym...meno joka virkistää kesän viettoa.

Alhaalla kuvakooste kevätjuhlasta . Arvin musisointia , Mimmi ja Liisi irroittelevat . Kuvat Marjukka ja Topi.

Kevätkauden kerhovierailuja.

Yhdistyksen talvi-ja kevätkausi oli hyvin vilkas. Asiantuntijavierailijoita kävi monilta aloilta jotka olivat ikäihmisille tärkeitä ja joista sai monipuolista tietoa käytettäväksi jokapäiväiseen elämään.

Kerhossa vieraili 22.2 Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:stä Yksinäisyydestä Yhteyteen hankkeen Projektivastaava Mirjami Ponsimaa ja Projektityöntekijä Ruth Keyriläinen , he kertoivat kattavasti muistisairauteen liittyvistä asioista ja muistisairaiden omaisten vaikeuksista elää muistisairaan omaisen kanssa. Kuvassa alla vas.Keyriläinen ja oik.Ponsimaa

Räikällä vieraili 27.2 ravintotietoa jakavat esittelijät ja Juha elvytti 1.3 kerhossa digitaitoja. kuva alla.

Ravintotalouden opettaja Oivi Hotti vieraili kerhossa 5.4 kertomassa terveelisestä ruuasta-ja ruokavaliosta tarjoten samalla maistiaisia mm. Chiasiemenistä liuotettua seosta joka maistui toisille ja toisille ei. Kuvassa alla Mirjam valmiina jakamaan maistiaisia.

13.4 Oli Raumalla Rauman Eläkeläiset ry:n 60 vuotisjuhla. Lämminhenkisessä juhlassa olivat yhdistystämme edustamassa puheenjohtaja ja sihteeri. Alla kuvissa juhlien ohjelma , puheenjohtajan tervehdys ja lauluryhmä Nuotittomat .kuv. Anne

Pilkkikilpailu ja Ulkoilupäivä 2.3

Yhdistyksen ulkoilupäivä ajoittui koululaisten hiihtolomaviikolle joka näkyi Pikku-Ahveniston laavulla runsaana väkimääränä joka koostui kävelijöistä , pulkkamäkilaskettelijoista ja pilkkijöistä .

Aurinkoinen sää suosi tapahtumaa ja osa osanottajista kokeili kalaonnea pilkillä mutta kalasaaliit olivat sen verran vaatimattomia että kilpailu meni ulkoilun piikkiin. Mimmin ja kumppanien järjestämä makkara ja mehutarjoilu teki hyvin kauppansa ja sään suosiessa ulkoilijoita voi sanoa että seuraaviin ulkoilupäiviin on osanotto taattu.

Alla kuvakooste tapahtumasta.

Ryhmäkuva ja sitten järvelle onkimaan.

Aluksi tarkistetaan onko järvessä kaloja ja seuraavaksi ongitaan.

Klaputäydennystä laavulle jossa kului viikon aikana puu poikineen.

Puurojuhla 14.12

Taas koitti se vuodenaika, kun vietettiin syyskauden päättäjäisiä puurojuhlan merkeissä. Jäseniä oli saapunut kiitettävästi mukaan .

Talkooväki hoiti järjestelyt monivuotisella kokemuksella ja ohjelman esityksiin löytyi hyvin vapaehtoisia . Juhla aloitettiin puheenjohtajan tervetulotoivotuksella jonka jälkeen syötiin joulupuuro .Ohjelma koostui yhteislauluista, runojen esityksistä ja Joulupukin vierailusta . Välillä juotiin kahvit ja pidettiin muuten hauskaa.

Kunniavieraana oli juhlissa yksi iältään vanhimmista jäsenistä Unto , joka haettiin juhliin tapaamaan ystäviään ja muistelemaan entisaikoja. Vierailu oli Untolle varmasti mieluinen ja muistorikas. Joulupukki toi kaikille jouluterveisiä Korvatunturilta.

Alla kuvakooste juhlista kuvat Marjukan ja Topin.

Puuronkeiton konkarit Kosti ja Jorma ja keittiövastaavat Leena,Inkeri ja Seija.

Eija lausui Arvo Turtiaisen runon ja Joulupukki hauskuuttaa väkeä.

Pukki jakaa karkkia ja Unto ja ystävät.

Pikkujoulumatka.

Tiistaina 29.11 meitä lähti täysi bussilastillinen Pikkujoulumatkalle, Näsijärven kierrokselle. Matkanjohtajana ja ohjelmaisäntänä toimi Juhani Viita. Bussia kuljetti Jaakko Lehtinen Ikaalisten auto. Ajoimme kohti Kurua ja kävimme Kurun Metsäoppilaitoksella mustikkapiirakka kahvilla. Virtain Killinkoskella kävimme Wanhassa tehdasmiljöössä, jossa oli mm.maan laajin Nauhatuotevalikoima myymälä. Siellä oli myös Kameramuseo ja iso kirpputori.

Rajaniemen Lomakeskuksessa söimme runsaan jouluaterian ja vietimme Pikkujoulujuhlan joululauluja laulellen Juhani Viidan johdolla.

Tamperetta kohti palatessamme oppaamme kertoi ohikiitävistä maisemista, joita ei enään hämärässä nähty. Tampereen Keskustorilla meitä oli vastassa kauniit jouluvalokoristelut. Reissumme oli oikein onnistunut , kiitos mukana olleille , toivottelee Anne. kuvat Marjukka.

Kerhovierailuja.

Perinteisestä pankkipalvelusta , jossa pankki palvelee asiakkaita joka päivä , kävi kerhossa kertomassa omaSp pankista Jarno Annala . Pankki avaa konttorin Lielahteen Kruunukalusteen tiloihin 9.12 . Tilaisuudessa kerrotaan pankin tavoitteista ja tarjoillaan pikkupurtavaa esiintyjien kera.

Kekrijuhlat.

Yhdistyksemme oli vieraana Hämeenkyrö - Viljakkalan Eläkeläisten järjestämillä Kekrijuhlilla Viljakkalan Seurojentalolla 27.10.2022 . Puheenjohtaja Erkki Moisio toivotti meidät tervetulleiksi ja veimme tuliaisina Arjan tekemän komean , syksyisen kranssin . Tilaisuuden juontajana toimi Erkki Moisio . Tarjolla oli Kekriruokaa : Kaslerkastiketta , kurpitsalaatikkoa lisukkeineen . Jälkiruuaksi kahvi ja porkkanaleivos . Ohjelmaa esittivät : Kosken laulajat , taitavin esityksin , Nokian Eläkeläisten sketsiryhmä esiintyi kahden naisen voimin Rokkia soitettiin ja yleisö sai tanssia Arpajaiset pidettiin ja lopuksi oli tuokio tanssia Säestyksestä vastasi taitava haitarin soittaja Tauno Honkala . Alla on kuvakooste juhlista, kuvat Marjukan .

Arjan Syyskranssi ja tilaisuuden juontaja Erkki Moisio ja hanuristi Tauno Honkala. alakuv. ruokailijoita , Kosken laulajat , Nokian Eläkeläisten Sketsiryhmä ja arpajaisten onnetar Liisi ,

Pirkanmaan Aluejärjestö 50 v.

Aluejärjestön 50 v juhlat pidettiin Nokian Kerholassa 15.10.2022 . Alkusoiton jälkeen tervehdyssanat lausui Aluejr. puheenjohtaja Vilho Ponkiniemi . Ohjelma jatkui Kosken Laulajien esiintymisellä jonka jälkeen piti Juhlapuheen Professori Anu Siren . Monipuolisessa ohjelmassa esiintyi Nokian Eläkeläisten sketsiryhmä , Tampereen Eläkeläisten lauluryhmä Lyylit ,yllätysnumerona esitettiin Itämaista tanssia ja lopuksi laulettiin yhteisesti Juhlamarssi . Tilaisuuden kruunasi Omenakampaviineri kahvit . kuvat alla Marjukan.

Kuvat ylhäältä Vilho Ponkiniemi ,Professori Anu Siren , Lauluryhmä Lyylit ja Itämaista tanssia.

Kulje Kanssain Risteily 13-14.9

Yhdistyksestämme oli hyvä edustus Eläkeläiset ry:n järjestämällä risteilyllä joka suuntautui Viroon, Tallink & Silja Linen Baltic Princess laivalla. Alla on Arjan matkakertomus risteilystä.

Kerhovierailu.

Keskiviikkokerhossa 5.10 oli vieraanamme Ylöjärven Kaupungin Liikunnanohjaaja Jonna Kakkori. Jonna kertoi kattavasti ikäihmisille suunnatuista liikuntapalveluista -ja tapahtumista. Ikiliikkuja- hanke tapahtuma esim. käsittää Vertaisohjattua liikuntatoimintaa ikäihmisille, Ikidiskon ja Tarvitseeko läheisesi ulkoiluapua. Lopuksi pidettiin tuolijumppatuokio joka on kaikille sopiva venyttely- ja voimistelumuoto. Alla kuvissa Jonna ja voimistelevat "pojat".

Ylöjärven Eläkeläiset ry oli hyvin edustettuna Ikiliikkuja Tapahtumassa. Alak. Marjut

Yhdistyksen onkikilpailut Pikku-Ahvenistossa 24.8.2022

Sateen jälkeen seuraava pilvipoutainen päivä on usein ollut kalansyönnin kannalta hyvä onkipäivä . Siihen luottaen kokoontui toistakymmentä innokasta mato-onkijaa Pikku-Ahvenistolle kaloja narraamaan , osa porukasta ulkoili osa kalasteli ja kaikki olivat ulkoilupäivään tyytyväisiä. Alla kuvakooste tapahtumasta .

yläk. Olosuhteet olivat hyvät. alak. Tyylinäyte mato-onginnasta.

yläk. Ruokailutauko. alak. Voittajien on helppo hymyillä, vas. Liisi ja oik.Kosti

Ylöjärven ja Hämeenkyrö-Viljakkalan Eläkeläisten Sokkomatka 3.8.2022.

Tämänkertainen Sokkomatka suuntautui Nummi-Pusulassa Hyrsylän kylässä sijaitsevaan Aira Samulin Hyrsylän mutkaan. Paikka on matkailunähtävyys jossa käy vuosittain yli 5000 hlö eli yli 100 bussilastia turisteja. Alla on matkasta Kostin ottamia kuvia ja Arjan matkakertomus.

Aira toivottaa vieraat Tervetulleeksi ja kertoo paikasta.

Aira esittelee elämästään kertovaa kirjaa.

Ylöjärven Eläkeläisten luontomatka 6.7.2022 Seitsemiseen ja Kirkas-Soljasille.

Yhdistyksen luontomatkan innostajana oli Eläkeläiset ry:n alullepanema Liikumme Luonnossa projekti ja yhdistyksen puitteisa onnistuimme kiitettävästi. Kiitoksia kaikille osanottajille. Alla on kuvakooste retkestä ja Arjan ylöskirjaama elämyskertomus.

Yläk. Luontokeskuksen pihassa. Alak. Lepohetki Saari-Soljasella. kuvat Marjukka

Yläk.Uimaria odotellessa. Alak. Saari-Soljasen luontopolulla.

Yläk. Makkaranpaisto -ja juoma tuokio Alak. Tietoiskutauluja polun varrella.

Lopuksi otettiin ryhmäkuva retkeilijöistä soljasen grillikodan edessä.

Kerhovierailija.

Ylöjärven Uutisten toimittaja Elviira Luoma kävi luonamme Varikolla jossa Mirjam , Anne , Arja , Liisi ja Marjut kertoivat hänelle toiminnastamme. Kuvassa alla Mirjam ja Marjut esittelevät valokuvia toimittajalle.

Ylöjärven Markkinat 21.5.2022

Ylöjärven Markkinoilla oli Eläkeläisjärjestöjen esittelypöytiä, alla kuvissa Ylöjärven Eläkeläiset ry:n pöytä ja hyväntuuliset esittelijät vas.Mimmi,Unto ja Liisi. Kuva Marjukka. Alakuva vas.Mimmi,Mirja,Liisi ja Jorma.

Yhdistyksen Kevätjuhla 18.5.2022 Varikolla.

Yhdistyksen talvikauden päättäjäiset pidettiin Varikolla 18.5. Jäseniä oli saapunut kiitettävästi paikalle nauttimaan päivän ohjelma annista joka oli monipuolinen ja hauska. Tervetulotoivotuksen piti varapuheenjohtaja jonka jälkeen Arvi laulatti yleisöä. Ohjelma oli monipuolista josta alla kuvakooste. Kesällä kokoonnutaan Teatterin ja retkeilyn merkeissä , vietetään kesälomaa ja yritetään pysyä terveenä .

Yläk. Arvi laulattaa yleisöä Alak. Liisin runonlausuntaa.

Sketsi Puiston penkillä jonka esittivät Marjukka,Liisi ja Kosti

Tanssin alkaessa miehistä oli kova pula. Alla yhteiskuva jonka otti Marjukka .

Aluejärjestön Kevätkarkelot Käenkoskella
19.5.2022

Jo hyvissä ajoin ennen sovittua lähtöaikaa olimme Matkatien kohtaamispaikalla. Ilma oli kaunis ja koronakahleiden löystyminen antoivat lupauksen hyvästä päivästä. Ylöjärveltä Laiskajaakon tilausliikenteen bussilla matkaan lähdettiin 21 hengen voimin ja Kyröskoskelta mukaan otettiin vielä kahdeksantoista lisää. Matka arpalipukkeita kirjoitellessa taittui joutuisasti. Iloinen puheensorina kuului joka puolelta. Olimmehan menossa juhlimaan , tapaamaan tuttuja ja kuulemaan vähän asiaakin. Perillä eteemme avautunut miljöö, Riuttasjärven välkkyvä seesteinen pinta taustanaan, nostattivat tunnelmaa ja hivelivät silmiämme .

Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan alueelta tilaisuuteen oli saapunut satakahdeksankymmentäkahdeksan ihmistä . Aloitimme ruokailulla. Maittava Broilerikiusaus lisukkeineen ja jälkiruuaksi kahvi, sekä Mustikkapiirakka vaniljakastikkeella höystettynä antoivat puhtia päivään. Heti ruokailusta selviydyttyään renkaan-ja ketjunheittäjät hakeutuivat paikoilleen .

Varsinainen ohjelma alkoi Tervaskantojen laululla , ennen Vilho Ponkiniemen lausumia tervehdyssanoja . Hän iloitsi kanssamme mm. pandemiatilanteen tasaantumisesta ja siitä, että pääsimme taas tapaamaan toisiamme ja vaihtamaan kuulumisia. Kosken laulajat saivat vielä vuoronsa ennen ELRY.n puheenjohtaja Matti Huutolan Helsingistä pääkallopaikalta tuomaa tervehdystä

-Yritetään katsoa muuttuvassa maailmassa eteenpäin tulevaisuuteen ja siinä yhdistyksen näkökulmasta tärkeimpänä on eläkeläisten edunvalvonta. Sosiaalipolitiikka, sukupolvien yhteistyötä korostava näkemys. Hyvinvointipalvelut vaativat laajaa eri sektoreiden yhteistyökykyä. Edunvalvonnan tavoite ,1000€/kk eläkettä jokaiselle eläkkeeseen oikeutetulle. -Myöskin riittävät sosiaali-ja terveyspalvelut kaikille, varallisuudesta riippumatta. Väite-ikäihmiset kansantaloudessa liian suurena kulueränä, ei pidä paikkaansa . Ilman korvausta toimivat omaishoitajat lapsenlapsiaan hoitavat tai muutoin seuraavaa sukupolvea auttavat sekä palkattomat vapaaehtoistyöntekijät ovat usein eläkeikäisiä . Eikä niiden taloudellista arvoa yhteiskunnalle ole huomioitu em. väitteen tueksi. -Myöskin ilmastotoimien seurauksien oikeudenmukaisuus, miten ne kohtelevat eläkeläisiä suhteessa heidän tuloihinsa on tärkeä .

Kaikkien edellämainittujen asioiden esilläpitämiseksi tarvitaan tiivistä eri eläkejärjestöjen yhteistyötä , saadaksemme äänemme kuulumaan esim. vuoden 2023 eduskuntavaaliehdokkaiden korviin . Ikäystävällisyys nostaa koko yhteiskunnan hyvinvointia ja terveyttä myöskin taloudellisessa mielessä. Tampereen Lyylit ottivat seuraavaksi laulullaan tilanteen haltuunsa. Sitten Nokian Airi ja Eila kutittivat nauruhermojamme stand-up komiikallaan. Onneksi me mummut saimme heidän esityksestään vastauksen meille niin päivänpolttavaan kysymykseen miksi mummut ovat ryppyisiä ?- No siksi kun niiden läpi kulkee koko suku. Lopuksi pistimme vielä jalalla koreasti elävän musiikin tahdissa. Kaikki juhlan aikana kuultu vanha tanssimusiikki, kertoi tavalla tai toisella ihmisen kaipuusta toisen luo . Eikä sitä varmaankaan käy kenenkään meidän kiistäminen .

Hyvän terveyden-ja jatkon toivotusten saattelemina valmistauduimme kotimatkalle . Tuskin muistimme enään kadehtia Tainan ja Unton arpaonnea . Mirjan kaulaan ripustetusta ketjunheiton hopeamitalista taas olimme porukalla ylpeitä. Kiitos ystävät matkaseurasta Arja.

Alhaalla kuvissa: Laiska-Jaakko toi matkalaiset ja Tampereen Eläkeläisten kuoro esiintyy. Ylöjärveläiset järjestivät Ketjupelikisan ja Hämeenkyröläiset Ukonsuupeli kisan, lisäksi oli renkaanheittoa.

Lapin Taikaa konsertti 6.5.2022 Nokian Kerholassa

...tuli meille sota-ja pandemiauutisten uuvuttamille kuin tilauksesta. Jo hyvissä ajoin ennen kello seitsemäksitoista tilattua linja-autokuljetusta, olimme Matkatiellä valmiina. Ilkeät tuulenpuuskat Keijärven vielä hyiseltä selältä laittoivat kietaisemaan takin tiukemmin.

Aika riensi, mutta yksikään ohikiitäneistä busseista ei pysähtynyt kohdallemme. Huolemme kasvoi-,meillä ei ole ollut tapana mistään myöhästyä. Anne alkoi puhelimitse tiedustella asiaa. Selvisi että meille luvattu auto oli rikkoutunut, eikä tapahtumasta järkyttynyt sen kuljettaja huomannut huolehtia toista tilalle.

Tuulenpuuskat nostattivat synkkiä sadepilviä taivaalle. Huolemme kasvoi, taidamme kastuakin vielä ? Kello oli jo varttiavaille konsertin alkamisajan, kun harmaa pikkubussi nappasi meidät kyytiin. Helpotukseksemme sen taitava kuljettaja selvitti sujuvasti matkan. Perille päästyämme , meillä oli vielä minuutti aikaa asettua eturivin tuntumaan varatuille paikoillemme. Kaikki oli hyvin.

Kuusihenkinen orkesteri asettui paikoilleen ja solistit, kaikki alansa huippuja esittäytyivät. Tarja Ylitalo, Arja Havakka, Eero Magga ja J.Eskelinen.

Kun Eero Magga, katsomon valojen samalla hämärtyessä kajautti Saamen kielellä, lapinpuku päällään Inarinjärvi ballaadin , tuntui kuin olisi siirtynyt toiseen todellisuuteen. Arja Havakka jatkoi upeasti ja luontevasti Neljäntuulentiellä.

Esiintyjien taustalle heijastettu isokokoinen upea kuvakavalkaadi Lapin maisemista, sai varsinkin Tarja Ylitalon esityksen, Lapin luonto luo outoa taikaa, aikana merkityksensä. J.Eskelisen upea tulkinta Lapin kulta, kietoutui Tankavaaran kultakaivoksen luomiin mielikuviin. Konsertti, kaksi kertaa neljäkymmentäviisi minuuttia ja kahvit voisilmäpullan kera siinä välillä jäivät unohtumattomina mieleen.

Konserttiin tulomatkamme oli kulunut hyvin jännittyneissä tunnelmissa, ehdimmekö ajoissa? Takaisin kotiinpäin lähdimme, taannoisen kahdentunnin aikana, kuulemastamme ja näkemästämme rentoutuneina pikkubussin kahdenkymmenen hengen luomalla onnellisella tiiviydellä. Eihän siitä kun Jorma joutui (pääsi) auton peräpenkille, neljän hehkeän daamin puristuksiin , voi seurata muuta kuin pelkkää hyvää.

Taas kerran tuli todistettua se, miten tärkeää on lähteä välillä nollaamaan ajatuksemme. Jaksamme sitten taas arkea paljon paremmin. Kiitos ystävät matkaseurasta Arja.

Yläk.Illan solistit Arja Havakka Tarja Ylitalo Eero Magga ja J,Eskelinen Alak.J.Eskelinen tulkitsee Lapin Kulta kappaletta

Eläkeläiset ry:n aluekierros.

Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan Aluejärjestön opintopäivät olivat 17.2 Kuljun työväentalolla. Opintopäiviä olivat vetämässä Eläkeläiset ry:stä toiminnanjohtaja Jan Koskimies ja järjestön uusi järjestösuunnittelija Aaron Kallinen.

Opintopäivillä käsiteltiin Eläkeläiset ry:n Strategia paperia ja käynnissä olevaa sääntöuudistushanketta , esiteltiin syksyn Kulje Kanssain risteilyä ja käytiin läpi muita ajankohtaisia asioita. Edelläolevista aiheista saa hyvin lisätietoja Eläkeläiset ry:n kotisivuilta. Opintopäivillä oli hyvä osanotto eri paikallisyhdistyksistä ja Ylöjärveä edustivat Kosti ja Topi.

Kuvassa vas. Aaron Kallinen ja Jan Koskimies oik.Jan Koskimiehellä oli väliajalla aikaa kuulostella yhdistysten kuulumisia joita hänelle kertoi Ylöjärven osalta Kosti Mantonen.


Puurojuhla.

Syyskauden kerhotoiminnan päätti perinteisesti Puurojuhla , jolla on yhdistyksessä pitkät perinteet. Juhla aloitettiin hyvissä ajoin riisipuuron keitolla ja pöytien koristelulla joihin on aina löytynyt hyvin talkooväkeä. Puheenjohtajan tervehdyksen jälkeen Arvi ja Pertti aloittivat juhlan laulattamalla puurolaulun jonka jälkeen oli puurotarjoilu.

Riisipuuron syönnin jälkeen Arja kertoi omakohtaisista menneistä joulutavoista ja Liisin ideoinnin jälkeen joutui osa lausumaan jouluaiheisia runoja joka monipuolisti ohjelmaa. Joululaulujen jälkeen oli kahvittelun vuoro jotka tarjoiltiin pöytiin . Joulupukin vierailu namutarjoiluineen oli monelle mieluisa yllätys . Ohjelma jatkui yhteislauluilla ja juhlasta jäi varmasti monelle mukava muisto, mikä vaalii perinteen jatkamista , varsinkin kun näin poikkeuksellisia aikoja eletään .

Ensi vuonna jatketaan uusilla suunnitelmilla ja toivotaan että mennään parempia aikoja kohti. Alla pieni kuvakatsaus juhlista.

Arvi ja Pertti huolehtivat musiikista ja laulattamisesta.

Pöytien kattausta.

Mitä useampi kokki sitä parempi puuro. Puuro teki hyvin kauppansa.

Joulupukin vierailu ja namujen jako.

Kuvasatoa.

Johtokunnan vuoden viimeinen kokous oli 8.12.21 jossa olivat mukana uudet jäsenet. Kosti luovutti puheenjohtajuuden Mirjamille jonka sihteeri on kirjannut pöytäkirjaan .

Koronamyyjäiset ja "koronatonttu".
Kerhovierailu.

Ke 24 pv.oli kerhossamme vieraana sairaanhoitaja ja hoitotieteen opiskelija Tiina Järviö. Tiina Järviö esitteli pro gradu tutkielmaansa ,Ymmärrys hyvästä ikääntymisestä ja kuolemasta sekä teknologian roolista COVID-19-pandemian yhteydestä.

Tutkielma on osa kansainvälistä tutkimushanketta, jossa tutkitaan hyvää ikääntymistä ja kuolemaa Covid-19 pandemian yhteydessä ja teknologian roolia suhteessa niihin ikäihmisten näkökulmasta . Tutkimukseen haettiin samalla yli 65-vuotiaita pirkanmaalaisia osallistujia ja tutkimus tehdään haastattelemalla .

Lisätietoja tutkimuksesta ja tutkimukseen ilmoittautuminen : Tiina Järviö puh.+358407159402 tiina.järviö@tuni.fi Tampereen yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunta.

Kuvassa alla Tiina Järviö.

Forssan Eläkeläiset ry 60v

Ylöjärven Eläkeläiset ry kävi puhj. Kosti Mantosen johdolla tervehtimässä ja onnittelemassa Forssan Eläkeläiset ry:tä Forssan Järjestöjentalolla 16.11.21

kuvat Anne ja Kosti


Pikkujoulumatka 18.11.2021

Jaakon ja Juhanin matkassa pitkin ja poikin Pirkanmaata suuntautui Yhdistyksen "pikkujouluristeily" tänä vuonna. Jaakko Lehtinen kuljettajanamme ja Juhani Viita oppaanamme ajelimme Kangasalan , Sahalahden ja Kuhmalahden kautta Luopioisiin jossa sijaitsi käsityökeskus Hilma ja Olga. Matka sujui mukavasti Juhanin kertoessa paikkakuntien historiaa ja väliin sopivasti humoristisia kevennyksiä . Perillä pääsimme jaloittelemaan ja suorittamaan heräteostoksia , kukin mieltymyksensä mukaan . Allaolevissa kuvissa soitinmuseon kokoelmia ja saippuaostajia.

Matkamme jatkui retken pääkohteeseen Vähäjärven Lomakoti ja Kurssikeskukseen joka sijaitsi Hämeenlinnan Alvettulassa. Tervetulo toivotusten jälkeen meitä odotti jouluinen pitopöytä perinteisine jouluruokineen jotka täyttivät kaikkien odotukset. Aluksi laulettiin joululauluja että päästiin hyvin tunnelmaan ja ruokailun aikana Juhanin musisointi lauluineen teki ruokailusta viityisän ja palvelu oli ystävällistä ja auttavaista . Ruokailun jälkeen Juhani esitti meille Pirkanmaata pitkin ja poikin laulu ja kuva-esityksen jonka jälkeen kahviteltiin ja matka jatkui Rönnvikin viinitilan ja Vehoniemen automuseon kautta Ylöjärvelle.

Mukavan matkan jälkeen tyytyväiset matkailijat menivät tahoilleen sulattelemaan päivän kokemuksia. Matkan järjestäjille, kuljettajalle ja oppaalle Kiitokset .

Ruokaa odotellessa.

Ruokalistan esittely.

Olihan se Joulupukkikin siellä.

Vehoniemen automuseon latolöytö.


Syysretki Pikku-Ahveniston laavulle.

Yhdistys teki syysretken 11.11 Pikku-Ahvenistoon ja samalla tutustuttiin uuteen laavuun joka oli rakennettu entisen, poltetun tilalle. Ensivaikutelma oli hyvä ja toimiva joten laavun suosio virkistyskäytössä on taattu. Laavulle saapuvia kohtasi miellyttävä yllätys. Mielen ry:n Ylöjärven osasto oli saapunut laavulle kahvittelemaan Yksikön vastaavan Mika Kaarijoen johdolla ja heillä oli jäänyt kahvia yli oman tarpeen jota Mika auliisti tarjoili halukkaille , hyvin kelpasi.

Marraskuun sää suosi ulkoilijoita ja kymmenkunta reippaampaa naista kiersi järven reilun kilometrin lenkin ja makkaranpaisto ja eväiden syönti kruunasi tapahtuman. Retkestä jäi hyvä muisto ja puitteet olivat erinomaiset joten ensi kesänä otetaan retki uusiksi.

Kuvia ottivat Anne, Kosti ja Topi. Kuvissa rentoja retkiläisiä ja eväiden nauttimista.

Kahvitarjoilu.

Kuvassa mölkkykilpailu jonka voitti "väärä" mies , koska sääntöjä muutettiin kesken pelin,seuraavalla kerralla ei sääntömuutoksia sallita. Kuvassa Arin tyylinäyte.

Konsertteja.

Ylläkuvatut eturivin Artistit esittivät Ikaalisten Kylpylässä 30.10.21 ikivihreitä sävelmiä vuosien varrelta Elämäni parhainta aikaa-konsertissa. Yhdistyksen jäseniä oli runsaasti mukana loppuunmyydyssä Maininki-salissa ja musiikillinen anti live-seurantana oli hyvää, salin takaosaa lukuunottamatta.

Ruusu joka vuodesta -konsertissa Nokian Kerholassa 5.11.21 muisteltiin Reijo Taipaletta. Petri Hervanto , Saska Helmikallio , Jarno Itkonen ja J.Eskelinen esittivät hyvän koosteen Reijo Taipaleen tuotannosta runsaan 2 tunnin aikana. Väliajalla nautittiin hyvät pullakahvit ja esitetyt sävelmät soivat mielessä pitkään.

Alh. kuvissa Saska Helmikallio ja J.Eskelinen lauloivat Elämän virta ja lopussa artistit lauloivat yhdessä Satumaa tangon joka oli hyvä päätös konsertille.

Ulkoilupäivät Koukkujärvellä.

Kahvi ja kastettavat tekivät hyvin kauppansa Yhdistyksen ulkoilupäivillä 29.9.Koukkujärvellä jotka pidettiin Eläkeläiset ry. Liikumme Luonnossa hankkeen merkeissä.Kuvassa vas.Taina,Marjatta,Mirja ja Liisi sekä Kaija vastasivat keittiön toimivuudesta.

Ulkoilupäivillä oli liikuntaa , pelattiin erilaisia pelejä , syötiin juotiin ja saunoteltiin . Kerholaisia oli lähtenyt ulkoilemaan n.30 hlö eli osanotto oli hyvä ja palaute oli positiivista.

Menossa naisten mölkkymestaruus kilpailu. Kuvan taidonnäyte kuuluu Leenalle. kuva Anne

Kuvassa naisten mölkkymestari Arja ja miesten ketjupelimestari Kosti palkittavana.

Makkarat tekivät hyvin kauppansa.

Rohkeimmat kävivät uimassa.

Solaris loma Kuntorannassa 23.8-28.8.21

Pitkään odotettu irtiotto arjesta koitti kun yhdistyksen kerran siirretty Solariksen vertaistukiloma Kuntorantaan toteutui. Aikataulun mukaan lähti Metsäkylästä Tilausliikenne Aren bussi Ari Luostarinen kuljettajana ja poimi kyytiinsä kaikki mukaantulijat 31 hlö. Vuorentaustassa tehtiin vielä kunniakierros, varmistettiin että kaikki tulivat varmasti mukaan.

Kuntorantaan saavuttiin hyvissä ajoin ja majoittuminen sujui tutussa paikassa rutiinilla, olihan jo Kuntorantaa perustettaessa Ylöjärven Eläkeläiset olleet ahkerasti talkootöissä ja talkoolaisten muonituksessa mukana.

Koronatilanteen vaatimat turvatoimet olivat kaikilla selvillä ja suojaimia oli hyvin saatavilla. Tervetulotilaisuus aloitettiin kahvittelulla ja käytiin viikon ohjelma lävitse,tilaisuuden piti terveydestä ja hyvinvoinnista luentoja pitävä Samuli Kinnunen. Tilaisuudessa Samuli kertoi kattavasti eri hoitomuodoista ja kertoi ihmisen ominaisuuksista liittyen oikea ja vasenkätisyyteen samalla jakoi jokaiselle ryhmätesti ajan. Päivä päättyi hyvään ruokailuun,illan menu oli Härkää punaviinikastikkeessa kermaperunoilla ja salaatilla jälkiruokana suklaakiisseli kermavaahdolla .

Lomaviikon päivät alkoivat aina aamiaisella jonka jälkeen kunto-ohjaaja Kaisu Ahokas vei halukkaat aamulenkille ja sen jälkeen piti voimistelu ja jumppatuokion.Viikon aikana tutustuttiin kuntosaliin,pelattiin Bocciaa ja useampana päivänä oli allasjumppaa joka oli yllättävän tehokas kuntoilumuoto. Torstaina Kaisu yllätti viemällä ryhmän kotiinsa Pussilanjoelle jossa hänellä oli Luonto ja Elämyspalveluja tarjoava yritys Koivun Lumo. Siellä oli monenlaisia eläimiä kanoja,kukkoja,lampaita,kaneja ja pari ponia , paikka oli todellinen keidas eläimistä pitäville ihmisille. Miellyttävä vierailu. Kerran Kaisu vei innokkaimmat puolukkametsään josta käynnistä pääsi hyötymään keittiö ja eräällä kanavalenkillä pääsimme kokeilemaan puiden halaamista josta useat kertoivat saaneensa ylimääräisen energialatauksen.

Samulin luennot ja keskustelutilaisuudet viikon aikana , koskien ikäihmisten erilaisia osa-alueita olivat mielenkiintoisia ja niistä sai paljon käytännön tietoa. Luennoissa puhuttiin kivuista,kivun lievityksestä,unesta ja unettomuudesta ,tasapainon merkityksestä,muistisairauksista tms.ja kaikille suoritettiin Toimiva-Testi. Testistä sai jokainen ko.ikäluokan vertailuarvot joihin oli hyvä verrata omia tuloksia. Luentoihin oli aina runsas osanotto ja aiheet herättivät paljon mielenkiintoisia keskusteluja.

Iltaisin vapaa-ajan vietto sujui huilimisen,tanssin,karaoken ja pelien merkeissä jokaisen mieltymyksen mukaan. Loppuviikolla oli palautekeskustelu ja täytettiin palautelomake ja käytäväväkeskusteluista päätellen seuraavalla hakukierroksella on osanottajamäärä taattu.

Samulin jakamien Aforismien kera oli mukava suuntautua kotimatkalle mukavaa lomaa muistellen. "Jos kuljet tarpeeksi kauan,on sinulla yhtä paljon ylä-ja alamäkiä."


teksti:Topi kuvat:Anne Kosti ja Topi

Kanavalenkillä.

Kaisu ja lampaat.

Tietovisa kilpailun voittajat.

Ossi ja "Kanadan lumipuu."

Savolaishuumoria parhaimmillaan.

Kaisu ja ponit.

Polven Kinesioteippaus.

Luento lantion toimivuudesta.

Samulin luentotilaisuus.

Mosaiikki taideteos.

Ryhmäkuva lomalaisista.

Sokko matka 12.8.2021

Sokkomatkan toteutimme yhdessä Ylöjärven Eläkeläiset ry:n kanssa, määränpää oli vain kuljettajan tiedossa, ja se teki matkasta mielenkiintoisen. Matkaan lähdimme klo 7.00 Kyröskosken Matkahuollolta ja jatkoimme Ylöjärvelle ottaen matkalta mukaan sovitusti henkilöt ja Ylöjärveltä tuli loput matkaan lähtijät.Yhteensä meitä lähti 34 henkilöä, kuljettajana meillä oli Anssu Rantala. Suuntasimme ensin Tampereen halki Jyväskylää kohti ja matkalla myimme arpoja, sekä poikkesimme kahville ja sämpylälle Korpilahden Satama Kapteeni Ravintolaan. Sieltä jatkoimme Jyväskylään ja siellä oppaaksi tuli Tapani Hynynen Jyväskylän kaupungin virallinen opas. Hänen johdollaan teimme melko pitkän kiertoajelun kaupunkia ristiin rastiin. Opas selvitti hyvin perusteellisesti Koulujen historiaa ja Alvar Aaallon suunnittelemia rakennuksia joita on paljon juuri Jyväskylässä, ja kävimme myös katsomassa Matti Nykäsen hyppyrimäkeä mutta aikataulu oli liian tiukka jotta olisimme ehtineet jaloittelemaan siellä hyppyrimäellä ja ottamaan vaikka muutamia kuvia muistoksi matkasta.Kun kiertoajelu päättyi niin menimme satamaan ja yllätys yllätys jatkoimme päijänneristeilyllä laivalla nimeltään "Frey"siellä meillä oli varattuna ruokailu joka oli erinomaisen hyvää eli kinkkukiusausta,salaattia, italian salaattia ja patonkia juoman sai valita vesi tai itsemaksettu olut, lopuksi kahvi ja mustikkapiirakka . Matkalaiset nauttivat matkasta ja laivalla hyvästä järvi-ilmasta. Onneksi ilmanhaltijat suosivat meidän matkaa ja oli poutapäivä . Paluumatkalla kahvitauko pidettiin Oriveden Orituvalla ja sieltä lähdettyä arvoimme alkumatkasta myydyt arvat ja voitot saatiin osaksi lahjoituksena , päävoitto oli herkkukori jonka oli lahjoittanut Irene Piivek ja Armas Mäki . Arvonnassa arpa suosi Kuljettajaa eli Anssu Rantalaa , hän sai herkkukorin. Matka jatkui kohti kotia ja osallistujat jäivät kyydistä autoon tulo järjestyksessä. Matkaa kiiteltiin hyväksi ja toivottiin lisää saman tapaista yhteistyötä Kiitos kaikille osallistujille että saimme matkan onnistumaan.

Sinikka Heino Hämeenkyrön-Viljakkalan Eläkeläiset ry:n sihteeri .


Alla Annen ottamia matkakuvia.

Laajavuoren hyppyrimäki. Matti Nykäsen mäki.

Matkalaisia.

Korpilahden satamakahvila

Bingo.

Pelasimme kerhossa Bingoa jota vetivät yhdistyksen puuhanaiset Anne ja Taina ja palkintoina oli heidän leipomiaan joulu-pipareita .Kilpailu oli miellyttävää vaihtelua kerhossaoloon ja siihen osallistuttiin kiitettävällä innolla Bingo-emäntä Mimmin johdolla.

Kuvassa rivien tarkastajat Taina ja Anne sekä Bingo-emäntä Mimmi ja ensimmäisen palkinnon saaja Arja.

Kuponkien täyttäminen menossa.

Hyvän pelionnen tulos.

Ikäihmisille ovat pelit hyvää aivo-voimistelua niin kerhossa kuin kotioloissa. kuva Kosti